Veilig met de fiets naar het werk

Tips voor een veilige werkomgeving

Home / Veilig met de fiets naar het werk

Veilig met de fiets naar het werk

Nu fietsen van en naar het werk meer en meer in de lift zit, wordt het alsmaar belangrijker je medewerkers te sensibiliseren om dit op een veilige manier te doen. Hier alvast enkele tips om hen mee te geven:

  • Vooraleer je start, check je fiets of alles nog tiptop in orde is. Remmen, bandenspanning, verlichting en fietsbel laten je beter niet in de steek onderweg.
  • Ook al fiets je al langer dan Wout Van Aert, toch draag je beter een fietshelm. Het aanhebben van een fietshelm zou het aantal hoofdverwondingen met 88% en het aantal verwondingen in het gelaat met 65% kunnen terugbrengen.
  • Je verlichting werkt, dat heb je al gecontroleerd, maar ben je wel voldoende zichtbaar? Draag reflecterende kledij en versier je fiets als een fonkelende kerstboom met allerlei reflectoren. Kies steeds voor de best verlichte weg in plaats van de kortste weg.
  • Hou je ogen op de weg, zo kan je anticiperen op de staat van het wegdek: een putje, grind of gladde bladeren brengen je zo ten val. Laat je vooral niet verleiden tot gsm'en op de fiets. Dit is trouwens - net zoals in de auto - verboden en strafbaar.
  • Tot slot, fiets defensief. Kijk ver vooruit voor eventueel aankomend gevaar, Wees je bewust van de dode hoek van vrachtwagens en maak zoveel mogelijk oogcontact met bestuurders van auto's en vrachtwagens, vooraleer je een manoeuvre uitvoert.

 

 

Wil je graag meer tips voor een veilige onderneming?