Wat iedereen wel weet, maar zelden doet: ergonomisch bureauwerk

Tips voor een veilige werkomgeving

Home / Wat iedereen wel weet, maar zelden doet: ergonomisch bureauwerk

Wat iedereen wel weet, maar zelden doet: ergonomisch bureauwerk

Bijna de helft van de kantoormedewerkers klagen over pijn aan de nek, rug, schouders of polsen. Vaak ligt on-ergonomische zitten bij bureauwerk aan de basis. Komt hierbij dan nog een dosis stress aan te pas, dan zal de pijn al snel erg voelbaar zijn.

Niet alleen pijnlijk voor de medewerker, maar ook de werkgever zal dit voelen, in de portemonnee dan. Een medewerker met dergelijke klachten is gemiddeld 21,5 dagen arbeidsongeschikt. Voor de werkgever kost dit al snel zo'n 3.159 euro. Zittend werk is 'tout court' nefast voor de gezondheid. Grote spieren gaan daarbij in slaapmodus met meer kans op zwaarlijvigheid of diabetes type 2 tot gevolg. Al eens bedacht wat dit kan betekenen voor het ziekteverzuim?

Toch zijn deze ongemakken makkelijk te voorkomen. De juiste werkomgeving, werkhouding en attitude zijn hierbij noodzakelijk. Onze tips:

  • Zorg voor voldoende mogelijkheden om van je bureaustoel op te staan. Ga je glaasjes water 1 voor 1 halen in plaats van een fles. Plaats de printer/kopiemachine zo ver mogelijk weg van je bureau. Heb je er al eens aan gedacht om korte meetings rechtstaand te laten doorgaan?

  • Een juiste houding achter je computer is cruciaal: voeten plat op de grond, boven- en onderbenen in 90 graden, de armen rustend op de tafel en de leuning eveneens in 90 graden en de bovenste rand van je pc komt ter hoogte van je ogen. Aangepast bureaumeubilair helpt je bij de juiste houding.

  • En 'last but not least', moedig je medewerkers aan om de juiste houding aan te nemen en regelmatig te bewegen. Maar bovendien ... geef zelf het goede voorbeeld.

Wij helpen je alvast op weg. Download hier de infofiche beeldschermwerk. Hang ze op een centrale plaats, bijvoorbeeld de koffiehoek of het verpozingslokaal en verwijs regelmatig naar de gemaakte afspraken.

 

 

Wil je graag meer tips voor een veilige onderneming?